HUDEN 

 Huden är kroppens största fungerande organ som har förmågan att skydda sig själv och resten av kroppen mot yttre angrepp som bakterier och virus, strålning, uttorkning, kemikalier och andra skadliga ämne medan producerar D-vitamin med solens hjälp.

  • - Huden är ca 2 m² hos en vuxen människa
  • - Huden utgör ca 7-20 % av vår totala kroppsvikt
  • - Hud lagrar vätska och fett
  • - Varje cm² hud innehåller: 600 000 hudceller, 5000 sensoriska celler, 4 meter nervceller, 100 svettkörtlar, 1 meter blodkärl, 15 fettkörtlar, 5 hår- och 150000 pigmentceller.
  • - Hudens normala pH värde är 5-6 som ger huden den maximala skyddade egenskapen.

 

Eftersom huden förnyas var 28.e dag är dess hälsa och välfungerande ytterst viktig och påverkad av flera faktorer. En av de viktigaste är således rätt hudvård som stödjer dess funktion, förstärker hudens egna processer och dess rytm. Högkvalitativa hudvårdsprodukter valda efter hudtypen skyddar huden mot yttre angrepp, sakta ner åldrandeprocesser dessutom har dämpande effekt mot eventuella hudproblem som rodnad, irritation, eksem, acne med mera.

Huden består av tre lager: överhud (Epidermis), läderhud (Dermis) och underhud (Hypodermis).

 

 

ÖVERHUD


Epidermis även kallad överhud är hudens yttre lager. Det är kroppens barriär mellan yttre miljö och inre organ. Tjockleken varierar på olika delar av kroppen (0,05-0,01 mm). Den utgörs av ett tunt lager av lipider. De yttersta cellagren består av döda och förhornade celler som kallas hornlager. När nybildade celler växer och förs upp till hudytan ersätter de döda celler som slits på hudens yta. Epidermis förnyas under ca 3-4 veckor. I epidermis finns även celler som innehåller pigment. Dessa celler kallas melanocyter. Pigmentet i cellerna skyddar huden mot solens skadliga ultravioletta strålning. Mörkhyade personer har fler pigmentceller än ljushyade.

 

LÄDERHUD


Läderhud består av en tunn fibrös vävnad där det finns nätverk av blodkärl, nervändar, svett- och fettkörtlar samt hår folliklar. Läderhud justerar kroppstemperatur och ger huden dess elasticitet.

 

UNDERHUD


Underhud är det nedersta hudskiktet. Det är den mellanliggande delen mellan hud och underhudsorgan. Underhud består främst av fettrik bindvävnad, som skyddar våra organ mot mekaniska skador.

 

HUDENS UPPGIFTER

Ca 80 % av hela kroppens immunsystem ligger i huden. Detta i sig själv gör huden till kroppens viktigaste organ och innebär att upprätthålla dess behov är alltför livsviktig. För att skydda hudens biologiska skyddslager bör man underhålla dess naturliga pH värde mellan 5-6 med hjälp av lämplig hudvård. Huden är ett vitalt och multifunktionellt organ som måste vårdas med hjälp av rätt kunskap och lämpliga hudvårdsprodukter.

 

HUDTYP OCH TILLSTÅND

Det finns fortfarande inga exakta vetenskapliga definitioner av olika hudtyper. I kosmetikalitteraturen finns idag endast klassifikationer och beskrivningar som är enbart baserade på den kliniska aspekten av epidermis (överhuden). En grov klassificering av olika hudtyper idag är: normal, torr, fet hud. Vissa hudvårdsmärken har även underkategorier till känslig och mogen hudtyper. Hur det än kan vara, följande två faktorer i synnerhet har spelat en viktig roll i denna fråga: Lipider (fet) och fuktighetsgraden i epidermis speciellt av hornlagret. De två grundläggande faktorerna d.v.s. hudens lipidinnehåll tillsammans med fuktighetsgraden av hornlagret (hudens naturliga hydrolipidfilm) möjliggör en enkel klassificering av hudtyper.

 

NORMAL


Denna hudtyp har tillräcklig fukt och inte för mycket fett dvs hudens naturliga fett- och fuktnivå är i rätt balans. huden är klar, fast, smidig och slät vid beröring. Porerna är knappt synliga och utseendet är ganska matt. Vi rekommenderar hudvårdsprodukter som bevarar hudens naturliga balans och vitalitet medan skyddar den mot solljus och åldrande.

 

TORR 

Hydrolipidfilmen hos denna hudtyp är antigen saknad eller ömtålig. Hos unga vuxna är sebumutsöndring (naturliga fet) minskad eller saknad medan uttorkning av huden är typiskt hos äldre personer med torr hy. Dessutom är förekomsten av små rynkor med matt och flagig yta alltför vanligare hos denna hudtyp. Huden är känslig mot temperaturväxlingar och reagerar snabbt mot uttorkande rengöringstvålar. Nästan alla kvinnor över 30 börjar känna av torr hud.

Torr hy kan delas upp i följande kategorier; känslig, temporärt torr, åldersrelaterad över 60 och genetiskt eller ärftligt.

Det är oerhört viktigt att ta hand om din torra hy i tid speciellt på vinter när luften är torr både inne och utomhus med tanke på uppkomsten av ytterligare hudproblem (eksem) i samband med torr hy. Rätt balanserad, näringsrik och fuktgivande hudvård ger huden sin naturliga lyster tillbaka och skjuter upp åldrandet genom att hindra ytterligare skador.

 

FET 

Fet hud uppstår ofta efter puberteten när talgproduktionen (sebumutsöndring, hudens naturliga fet) ökar i samband med hormonella förändringar. Därför får man sällan fet hud efter 35 års ålder. Denna hudtyp kännetecknas av tjock epidermis, glansig yta och synliga porer. Denna hudtyp har lättare att få finnar, akne och inflammation. Det kan bl.a. brås på dålig kost, hormonrubbningar och hormonbaserade preventivmedel. Fet hud får mindre rynkor, är mindre utsatt för åldrande processer och luftföroreningar men har svårare att behålla make-up på än normal och torr hy. För dig som har fet hy är därför extremt viktigt att välja rätt hudvård med bakomliggande kunskap om problematiken.

 

HighDes produkter är designade med förebyggande och skyddande effekt enligt de senaste forskningsresultaten om hudens behov oavsett hudtyper.

Detta innebär att du kan använda dem med gott resultat oavsett om du har torr, normal eller fet hy. Om du har fet hy bör du vara extra noga med att använda HighDes milda skummande hudrengöring för att öppna porerna så HighDes hudvårdsprodukter får bäst effekt.

Det finns nämligen skillnad mellan fuktig och fuktfattig fet hud. Den fuktiga har en glansig och mjuk yta. Den fuktfattiga typen har också en glansig yta men ger en sträv känsla vid beröring. För denna hudtyp speciellt för den fuktfattiga, är ytterst viktigt att använda fuktgivande hudvårdsprodukter.

Det finns en allmän missuppfattning vad gäller fet hud. Oftast behandlar man huden med uttorkande rengöring eller undviker använda näringsgivande hudvårdsprodukter bara för att de eventuellt känns oljig. Dessa innehåller ofta naturliga antioxidanter som har mycket goda effekter på huden. Denna hudtyp behöver också mjukgörande och näringsrika ämnen med balanserad pH som krävs till optimal absorption av huden.